Άρθρα και ειδήσεις με τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, με χρήσιμες συμβουλές και έμπνευση για την καθημερινότητά σας! Μείνετε ενημερωμένοι και συνδεδεμένοι με ό,τι μας κινεί!
Η επαρκής πρόσληψη υδατανθράκων αποτελεί βασικό πυλώνα στην προετοιμασία των αθλητών αντοχής. Ο λόγος; Οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε γλυκογόνο, το οποίο αποθηκεύεται στους μύες και το ήπαρ και χρησιμεύει σε μεγάλο βαθμό ως πηγή ενέργειας κατά την άσκηση. Όταν τα αποθέματα γλυκογόνου εξαντληθούν, η απόδοση πέφτει και η κόπωση κάνει την εμφάνισή της πολύ πιο γρήγορα (2,5).
Ένας αγώνας τεσσάρων εποχών. Μια δοκιμασία για το σώμα, το μυαλό και την ψυχή.Ο φετινός RoC 50 miles δεν ήταν απλώς ένας ultra αγώνας βουνού. Ήταν μια εμπειρία επιβίωσης, μια συνάντηση με τα όρια, ένας αγώνας που έγραψε ιστορία ως ο πιο σκληρός RoC που έχει γίνει ποτέ. Και είχα την τιμή – και τη δύναμη – να είμαι εκεί.
Η προπονητική σχέση, τελικά, δεν είναι ουδέτερη. Είναι ένα ψυχοδυναμικό πεδίο, όπου αναπαράγονται — ή θεραπεύονται — παλιές πληγές. Όσο πιο συνειδητοί γινόμαστε για τις δυναμικές αυτές, τόσο περισσότερο μπορούμε να προστατεύσουμε τις νέες γενιές αθλητών από έναν αόρατο τραυματισμό, που αφήνει αποτύπωμα όχι στο σώμα, αλλά στην ψυχή.
Η ενυδάτωση είναι η διαδικασία «κλειδί» για την απόδοση και αποκατάσταση κάθε αθλητή σε όποιο επίπεδο προπόνησης κι αν βρίσκεται. Ο σωστός χειρισμός της μπορεί να βελτιώσει την αθλητική απόδοση, ενώ μια κακή διαχείριση μπορεί να επιφέρει ως και αρνητικές συνέπειες τόσο στην αποδοτικότητα όσο και στην γενικότερη υγεία του αθλητή.
Ο κορμός (core) είναι το σύνολο μυών που συνδέει τα κάτω άκρα με τον θώρακα. Ο ρόλος τους;Να κρατάνε τον κορμό και τη λεκάνη σταθερά, ενώ τα άκρα παράγουν κίνηση.Αν αυτοί οι μύες είναι αδύναμοι ή δεν ενεργοποιούνται σωστά, η κίνηση γίνεται αποδιοργανωμένη, οι δυνάμεις δεν μεταφέρονται σωστά και τα φορτία “μεταφέρονται” σε ευάλωτα σημεία: μέση, γόνατα, ισχία.
Η βιωματική εμπειρία της Άννας Πρωτόπαππα, της αθλήτριας από την Κύπρο που στον 12ωρο αγώνα των Σερρών έκανε ρεκόρ γυναικών Κύπρου στο 12ωρο, όπως την έζησε εκείνη.
Όταν ένας προπονητής –συνειδητά ή ασυνείδητα– καλλιεργεί την αίσθηση ότι οι αθλητές του είναι "διαφορετικοί", "ανώτεροι", "εκλεκτοί", τότε σταδιακά στήνει ένα πλαίσιο σύγκρισης, όχι εξέλιξης. Η ανάγκη του ίδιου να επιβεβαιώσει την αξία του μέσα από την απόλυτη αφοσίωση των αθλητών του, λειτουργεί σαν μικρό δηλητήριο που διαχέεται στις σχέσεις.
Για να προετοιμαστεί κάποιος σωστά, πρέπει να ισορροπήσει την προπόνηση μεταξύ πισίνας και open water, καθώς κάθε περιβάλλον έχει τις δικές του απαιτήσεις και οφέλη. Ας δούμε τις βασικές διαφορές και πώς μπορείς να αξιοποιήσεις και τις δύο συνθήκες προπόνησης για βέλτιστη απόδοση.
Ο πόνος στη βουβωνική χώρα είναι ένα συχνό πρόβλημα στους αθλητές, το οποίο συχνά προκύπτει από πολλαπλές αιτίες αντί για μία μεμονωμένη παθολογία. Η συνύπαρξη πολλαπλών τραυματισμών στην περιοχή μπορεί να δυσχεράνει τόσο τη διάγνωση όσο και τη διαχείριση του προβλήματος. Ο λαγονοψοΐτης μυς ευθύνεται για το 36% των περιπτώσεων πόνου στη βουβωνική περιοχή, με παθήσεις όπως η τενοντοπάθεια, η θυλακίτιδα και η υπέρχρηση να αποτελούν συχνές αιτίες εμφάνισης ενοχλήσεων κατά το τρέξιμο
Η προπόνηση για μαραθώνιο απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό, ώστε ο δρομέας να αναπτύξει αντοχή, δύναμη και προσαρμοστικότητα στις συνθήκες του αγώνα. Πολλοί αθλητές επικεντρώνονται αποκλειστικά σε επίπεδες διαδρομές, είτε λόγω ευκολίας είτε λόγω του μύθου ότι οι κλίσεις, και ιδιαίτερα οι κατηφόρες, αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμού.